CASE: Lekkend dak op nieuwe showroom

lekkend dak.jpg

1. Probleem

Een handelaar in luxewagens laat een nieuwe showroom bouwen. Het dak van de showroom is opgebouwd uit Steeldeck platen met PIR isolatie, langs buiten afgedicht met mechanisch bevestigde PVC dakbanen. Kort na de uitvoering van de dakwerken constateert de handelaar regelmatig kleine waterplassen in zijn showroom. De hoofdaannemer en diens onderaannemer komen meermaals langs om de lekken te onderzoeken. De binnenkant van het dak is intussen volledig afgewerkt waardoor het bijzonder moeilijk blijkt om de lekken in het dak correct te situeren. De lekkages blijven aanhouden en de handelaar is ten einde raad. 

2. Oplossing

De handelaar komt via zijn juridisch raadsman in contact met TECHNISCHRAADSMAN.BE. Ik ga ter plaatse om de situatie te bekijken en te bespreken. De situering van de lekken via het dak is visueel quasi onmogelijk. Ik stel de handelaar dan ook voor om een firma in te schakelen die gespecialiseerd is in lekdetectie.

De firma voert een controle op waterdichtheid van de dakhuid uit d.m.v. onder meer rookgas, de IISP-methode en een hoogfrequent elektrische proef. 

3. Resultaat

Uit de testen die de gespecialiseerde firma heeft uitgevoerd, blijkt dat de lekkages zich hoofdzakelijk situeren ter hoogte van de overlappen tussen de PVC dakbanen. Verder onderzoek wijst uit dat de mechanische verkleving van de PVC dakbanen foutief is uitgevoerd. De aannemer erkent zijn fout en beslist om de volledige dakoppervlakte van meer dan 1.500 m² te vernieuwen.

De handelaar is bijzonder tevreden over mijn tussenkomst als technisch raadsman en over het resultaat dat op korte termijn werd behaald.

Wijzigingen in de verzekering rechtsbijstand

verzekering rechtsbijstand

Een verzekering rechtsbijstand dekt het risico dat u nood heeft aan juridische en technische bijstand bij een geschil. Bij een gerechtelijke of administratieve procedure heeft u steeds een vrije keuze van advocaat en technisch raadsman om uw belangen te verdedigen, te vertegenwoordigen of te behartigen.
Dat recht van vrije keuze is bij wet van 9 april 2017 verder uitgebreid. Wat is er juist veranderd?

1. Situatie vóór de wetswijziging van 9 april 2017

Vóór de wetswijziging was uw recht op vrije keuze beperkt tot gevallen wanneer moet worden overgegaan tot een gerechtelijke of administratieve procedure. Het recht op vrije keuze gold evenwel niet voor de alternatieve vormen van geschillenbeslechting, de bemiddelings- en de arbitrageprocedure.

2. Situatie ná de wetswijziging van 9 april 2017

Nu geldt het recht van vrije keuze ook in geval van arbitrage- en bemiddelingsprocedures en bij de alternatieve vormen van geschillenbeslechting. De alternatieve vormen van geschillenbeslechting bieden de partijen vaak de mogelijkheid hun geschillen op een constructieve manier te beslechten, waarbij een rechtsgeding wordt voorkomen.

Een oplossing bekomen via die alternatieve methodes valt voor de partijen vaak makkelijker te aanvaarden, in tegenstelling tot wat het geval is bij een eenzijdig opgelegde rechterlijke uitspraak. Voorts bieden die technieken het voordeel dat ze de rechtbanken ontlasten.

De uitbreiding van het recht op vrije keuze is een goede zaak voor de verzekerde, die nu een bredere waaier aan mogelijkheden heeft om zijn geschillen op te lossen.

Hoort partneren met een Technisch Raadsman tot uw goede voornemens voor 2017?

 Wat is/doet een Technisch Raadsman eigenlijk?

Gerechtelijk advies bouwgeschillen


Geschillen worden beslecht tussen partijen, bemiddelaars, advocaten, arbiters of rechters. Doorgaans beschikken deze niet over de vereiste kennis om de technische elementen van het geschil te kennen en te begrijpen.

De rechtbank kan een deskundige aanstellen om technisch advies te verschaffen. Dit gebeurt volgens de regels van het gerechtelijk wetboek. Een deskundige deelt zijn bevindingen en besluiten pas mee nadat hij bij de rechtbank de eed heeft afgelegd om in eer en geweten, nauwgezet en eerlijk, verslag uit te brengen. 

De partijen kunnen zich laten bijstaan door een technisch raadsman. Vooral in aansprakelijkheids-conflicten en in aannemingsconflicten wordt vaak beroep gedaan op een technisch raadsman. Een technisch raadsman is, net als een deskundige, een gekwalificeerd persoon die door zijn technische kennis wordt gekozen om degene die hem aanwijst deskundig advies te geven. 

Een gerechtelijke expertise verloopt principieel in aanwezigheid van de advocaten en hun technische raadslieden. Zo is de verdediging van de partijen zowel juridisch als technisch verzekerd. 

Een technisch raadsman voert zijn opdracht in regel op een éénzijdige en niet-openlijke wijze uit en kan dus niet dezelfde waarborgen van onafhankelijkheid en onpartijdigheid bieden als een deskundige voor de rechtbank. 



TECHNISCHRAADSMAN.BE voert opdrachten uit voor advocaten, deskundigen voor de rechtbank, vastgoedmakelaars, vastgoedinvesteerders, verzekeringsmaatschappijen, bedrijven en particulieren. 

Ontvangt u graag meer info over een partnerschap? Neem vrijblijvend contact op.

Zijn de kosten van een technisch raadsman verhaalbaar?

Technisch bijstand

Proceskosten omvatten verschillende aspecten: 

  • de eigen verdedigingskosten, waaronder de kosten van de advocaat en de technisch raadsman
  • de zegel-, registratie-, griffie- en uitgifterechten, rolrechten, ...
  • de kosten van een gerechtelijke expertise
  • de kosten van de gerechtsdeurwaarder

De kosten van een technisch raadsman zijn in principe te dragen door de partij die de technisch raadsman heeft aangesteld. Specifieke verzekeringscontracten bieden echter de mogelijkheid om aanvullend een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. De kosten van een technisch raadsman worden doorgaans door de rechtsbijstandsverzekeraar vergoed.

In geval van contractuele aansprakelijkheid kunnen de kosten van een technisch raadsman wel verhaald worden op de verliezende partij(en). De kosten van een technisch raadsman worden namelijk als noodzakelijke kosten van de verdediging aanzien op grond van de bepalingen van de artikelen 1146 tot en met 1153 van het Burgerlijk Wetboek. Een arrest van het Hof van Cassatie op 24 april 2014 bevestigt dit.

Wanneer kan u beroep doen op een technisch raadsman?

verbouwingskosten

1. Bij de aankoop of de renovatie van een onroerend goed wordt steeds meer beroep gedaan op een technisch raadsman. Hij kan voor u de staat van het onroerend goed nakijken en de renovatiekosten begroten zodat u een doordachte beslissing kan nemen en problemen kan voorkomen. 

2. Wanneer u met bouwgebreken aan uw bestaande woning of nieuwbouwwoning wordt geconfronteerd, kan een technisch raadsman voor u de problematiek analyseren en u advies geven inzake mogelijke oplossingen. Een technisch raadsman kan een gedetailleerd en gefundeerd verslag opmaken dat bruikbaar is bij geschillen.

3. Een technisch raadsman kan u assisteren bij de voorlopige en definitieve oplevering van uitgevoerde bouwwerken. De voorlopige oplevering heeft veel meer belang dan de term doet vermoeden en zorgt nadien vaak voor moeilijke discussies tussen de bouwheer en de bouwpromotor/aannemers. 

4. Indien u een rechtsbijstandsverzekering heeft afgesloten voor uw onroerend goed, heeft u het recht om u te laten bijstaan door een technisch raadsman. U kan zelf een expert kiezen die de schade aan uw onroerend goed in kaart zal brengen en uw belangen zal verdedigen.

5. De rechtbank stelt steeds vaker een deskundige aan vooraleer een oordeel te vellen in soms complexe technische dossiers. Als partij in het geschil is het dan raadzaam u te laten bijstaan door een advocaat én door een technisch raadsman. Uw technisch raadsman werkt nauw samen met uw advocaat waardoor u zich verzekert van een gespecialiseerde begeleiding op juridisch en technisch vlak gedurende het ganse verloop van het geschil.

6. Een deskundige die door de rechtbank wordt aangesteld, wordt niet geacht om op alle mogelijke bouwproblemen een pasklaar antwoord te hebben. Een deskundige voor de rechtbank kan mits de juiste staving een beroep doen op een technisch raadsman die dan als sapiteur fungeert en technisch advies verleent over een specifiek element in de gerechtelijke expertise.

TECHNISCHRAADSMAN.BE voert opdrachten uit voor advocaten, deskundigen voor de rechtbank, vastgoedmakelaars, vastgoedinvesteerders, verzekeringsmaatschappijen, bedrijven en particulieren.

Meer info hier.

Mijn erewoord als technisch raadsman.

Technisch bijstand

Waarom ben ik technisch raadsman?

Met een achtergrond als Industrieel Ingenieur in Bouwkunde, verdiepte ik mij in de Gerechtelijke Expertise aan de Vlaamse Ingenieurskamer. Gepassioneerd door analyses in de bouw, behaalde ik in 2013 mijn erkenning als VIK-Ingenieur-ExpertⓇ. Na meer dan 15 jaar ervaring in de bouw, de renovatie en de restauratie van gebouwen vertaal ik nu mijn passie in het helpen met technisch advies bij bouwgeschillen.

Als technisch raadsman wil ik mij profileren als een betrouwbaar persoon. Ik hecht veel waarde aan integriteit en werk resultaatgericht. Daarnaast help ik bij het zoeken naar de beste oplossing voor het bouwgeschil. Dat drijft mij!