Wat is/doet een Technisch Raadsman eigenlijk?
Geschillen worden beslecht tussen partijen, bemiddelaars, advocaten, arbiters of rechters. Doorgaans beschikken deze niet over de vereiste kennis om de technische elementen van het geschil te kennen en te begrijpen.
De rechtbank kan een deskundige aanstellen om technisch advies te verschaffen. Dit gebeurt volgens de regels van het gerechtelijk wetboek. Een deskundige deelt zijn bevindingen en besluiten pas mee nadat hij bij de rechtbank de eed heeft afgelegd om in eer en geweten, nauwgezet en eerlijk, verslag uit te brengen.
De partijen kunnen zich laten bijstaan door een technisch raadsman. Vooral in aansprakelijkheids-conflicten en in aannemingsconflicten wordt vaak beroep gedaan op een technisch raadsman. Een technisch raadsman is, net als een deskundige, een gekwalificeerd persoon die door zijn technische kennis wordt gekozen om degene die hem aanwijst deskundig advies te geven.
Een gerechtelijke expertise verloopt principieel in aanwezigheid van de advocaten en hun technische raadslieden. Zo is de verdediging van de partijen zowel juridisch als technisch verzekerd.
Een technisch raadsman voert zijn opdracht in regel op een éénzijdige en niet-openlijke wijze uit en kan dus niet dezelfde waarborgen van onafhankelijkheid en onpartijdigheid bieden als een deskundige voor de rechtbank.
TECHNISCHRAADSMAN.BE voert opdrachten uit voor advocaten, deskundigen voor de rechtbank, vastgoedmakelaars, vastgoedinvesteerders, verzekeringsmaatschappijen, bedrijven en particulieren.
Ontvangt u graag meer info over een partnerschap? Neem vrijblijvend contact op.