Dubbele bescherming door de wet Breyne.

wet breyne technisch raad

De wet-Breyne is bedoeld om de koper van een woning op plan of sleutel-op-de-deur optimaal te beschermen. Deze bescherming is tweeledig:

Bescherming 1 - Informatie:

De wet Breyne bepaalt duidelijk welke informatie de overeenkomst dient te bevatten. Zo dient onder andere de identiteit van de eigenaar van de grond en de opstallen gekend te zijn, alsook de uitgiftedatum en de voorwaarden van de bouwvergunning. De totale kostprijs van de woning en de betalingsmodaliteiten moeten duidelijk vermeld zijn. Daarnaast zijn de aanvangsdatum der werken, de voorziene uitvoeringstermijn en de boeteclausules bij vertraging verplichte onderdelen van de overeenkomst. De wijze van opleveren, de plannen en de bestekken, de beschrijving van de privatieve en de gemeenschappelijke delen moeten eveneens éénduidig omschreven zijn.

Bescherming 2 - financiële zekerheid:

De wet Breyne biedt aan de koper de zekerheid dat de aannemer of de bouwpromotor solvabel is. De wet voorziet ook dat voor het ondertekenen van de overeenkomst geen enkele betaling mag worden gevraagd. Het voorschot bij ondertekening mag maximaal 5 procent van de kostprijs bedragen, exclusief btw. Tijdens de uitvoering der werken gebeuren de betalingen in schijven en deze schijven mogen nooit de prijs van de uitgevoerde werken overschrijden. De parameters om de afgesproken totaalprijs eventueel te herzien, moeten bij het ondertekenen van de overeenkomst worden bepaald en moeten binnen de wettelijke bepalingen vallen. De aannemer of de bouwpromotor moet een borg stellen, de hoogte van deze borg verschilt naargelang de aannemer of de bouwpromotor al dan niet erkend is. 

De meeste bepalingen in de wet-Breyne zijn van dwingend recht. Dat betekent dat er niet van kan worden afgeweken, tenzij die afwijkende bepalingen de koper extra beschermen.