CASE: Foutief geproduceerde houten ramen

foutief geproduceerde houten ramen Technisch Raadsman

1. Probleem

Een gezin laat in hun vakantiewoning aan de kust de bestaande houten ramen vervangen door nieuwe houten ramen naar historisch model. Na de plaatsing van de nieuwe ramen is het gezin niet tevreden over het afgeleverde resultaat. De ramen sluiten niet goed, laten regenwater door en het hout vertoont veel barsten. Het gezin doet haar beklag bij de aannemer maar volgens de aannemer moeten de ramen enkel nog wat bijgeregeld worden. Barsten in hout zijn normaal en worden nog dicht geschilderd. Het regenwater dat binnen komt, is het gevolg van een uitzonderlijke storm en is volgens de aannemer een éénmalige gebeurtenis.

foutief geproduceerde houten ramen

2. Oplossing

Ik krijg telefoon van het gezin met de vraag of ik hen als technisch raadsman kan helpen. Tijdens een plaatsbezoek bekijken we samen de uitgevoerde werken. De actuele bouwnormen en -richtlijnen worden getoetst aan de werfsituatie. Ik maak een gedetailleerd expertiseverslag op met bespreking van de vastgestelde gebreken. 

Er wordt een plaatsbezoek georganiseerd waarbij alle partijen vertegenwoordigd zijn, met name de aannemer, de opdrachtgever en ikzelf als technisch raadsman van de bouwheer.

3. Resultaat

De aangehaalde gebreken worden bekeken en tegensprekelijk gecontroleerd. Hieruit blijkt onder meer dat de rubberen dichtingen in de houten ramen verkeerd zijn geplaatst. Daarnaast worden een aantal ernstige gebreken vastgesteld aan het houtwerk en kan ik aantonen dat de nieuwe houten ramen verkeerd zijn gefabriceerd.

De aannemer besluit om alle ramen in garantie te vervangen. Bijkomend wordt afgesproken dat ik het productieproces van de nieuwe houten ramen zal opvolgen. Het gezin is heel tevreden over mijn tussenkomst als technisch raadsman en kijkt uit naar de nieuwe ramen die binnenkort in hun vakantiewoning zullen worden geplaatst.