De voorlopige oplevering der werken.

oplevering werken technisch raadsman

De voltooiing van uw woning of uw appartement is de hoofdverbintenis van de aannemer of de bouwpromotor. Zodra het gebouw is afgewerkt, moet dit ter beschikking worden gesteld aan de koper en ook door deze in ontvangst genomen en aanvaard worden. Deze handeling wordt de voorlopige oplevering genoemd.

De aannemer nodigt de koper officieel uit om de voorlopige oplevering bij te wonen. Tijdens de voorlopige oplevering wordt nagegaan of alle werken volgens de regels der kunst en conform de plannen en het lastenboek zijn uitgevoerd. Alle nog niet uitgevoerde en foutief uitgevoerde werken worden nauwkeurig opgenomen in het proces-verbaal van voorlopige oplevering. Dit document wordt door de koper, de aannemer en de architect ondertekend.

De voorlopige oplevering kan resulteren in volgende:

  1. Alles is volledig in orde? Dan kan de voorlopige oplevering worden aanvaard zonder opmerkingen.

  2. Zijn er nog een aantal probleempunten? Dan kan de voorlopige oplevering worden aanvaard onder voorbehoud. In het proces-verbaal van voorlopige oplevering worden de probleempunten vermeld en gekoppeld aan een termijn waarbinnen de aannemer alles in orde moet brengen.

  3. Zijn de problemen te ernstig? Dan kan de voorlopige oplevering worden geweigerd.

Na de voorlopige oplevering wordt de koper de eigenaar van de woning en kan hij zijn intrek nemen. Dit is ook het moment waarop de eigenaar de nodige verzekeringen dient af te sluiten om zijn nieuwe eigendom te beschermen tegen brand, diefstal en inbraak. 

De voorlopige oplevering heeft nog een aantal contractuele gevolgen:

  1. Vanaf de voorlopige oplevering lopen geen vertragingsboetes meer.

  2. De waarborgtermijn tot de definitieve oplevering gaat in. Gedurende deze waarborgtermijn kan de eigenaar nog verborgen gebreken melden die de aannemer dient te herstellen.

  3. De borgsom die werd gestort door een erkende aannemer wordt voor de helft vrijgegeven.

  4. De bouwheer kan de nietigheid van de aannemingsovereenkomst niet meer inroepen.

De voorlopige oplevering is een heel belangrijke fase in het bouwproces. TECHNISCHRAADSMAN.BE staat u tijdens de voorlopige oplevering bij met technisch advies en zorgt ervoor dat alle werken nauwkeurig worden gecontroleerd. Zaken die niet correct of onvolledig zijn uitgevoerd, worden besproken met de aannemer en vermeld in het proces-verbaal van voorlopige oplevering. Zo kan u zorgeloos uw intrek nemen in uw nieuwe woning.