De definitieve oplevering der werken.

Definitieve oplevering werken

Minstens één jaar na de voorlopige oplevering vindt de definitieve oplevering plaats. De definitieve oplevering kan pas doorgaan als de aannemer alle opmerkingen uit het proces-verbaal van voorlopige oplevering heeft opgelost. Ook dient de aannemer tegen de definitieve oplevering alle onzichtbare gebreken, die de eigenaar na de voorlopige oplevering nog heeft gemeld, te verhelpen. 

In de praktijk wordt vaak te weinig aandacht besteed aan de definitieve oplevering. In veel aannemingscontracten wordt trouwens een stilzwijgende definitieve oplevering voorzien. Hierdoor vergeten veel eigenaars om de definitieve oplevering fysiek uit te voeren. De definitieve oplevering is echter het ideale moment om nog eens een volledige controleronde in de nieuwe woning uit te voeren. Vaak komen er nog kleine (of grotere) problemen aan het licht waarvoor u na de definitieve oplevering niet meer naar de aannemer kan stappen.

De definitieve oplevering heeft ook een aantal contractuele gevolgen:

  1. De waarborgtermijn van de aannemer loopt ten einde.

  2. De tweede helft van de door een erkende aannemer gestorte borgsom wordt vrijgegeven.

  3. De tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer en de architect gaat in.

Wanneer de eigenaar de definitieve oplevering aanvaardt, gaat hij onherroepelijk akkoord dat alle werken volgens de regels der kunst en conform de plannen en het lastenboek zijn uitgevoerd. Tenzij het aannemingscontract dit anders bepaalt, begint de tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer en de architect te lopen vanaf de definitieve oplevering. De tienjarige aansprakelijkheid geldt enkel voor gebreken die de stevigheid of de bewoonbaarheid van het gebouw in het gedrang brengen. Naast de tienjarige aansprakelijkheid is ook de aansprakelijkheid voor de zogenaamde ‘licht’ verborgen gebreken van toepassing.

De definitieve oplevering houdt de definitieve aanvaarding van de werken in. Dit is een belangrijk moment waarbij u zich als leek best laat bijstaan door een expert. TECHNISCHRAADSMAN.BE zorgt voor een professionele begeleiding tijdens de oplevering der werken zodat u achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan.