De wet Breyne brengt een aantal verplichtingen met zich mee.

wet breyne oplevering

De wet Breyne is van dwingend recht, hetgeen betekent dat men er niet kan van afwijken. De toepassing van de wet Breyne brengt ook een heleboel verplichtingen met zich mee, onder andere:

  • Schriftelijke overeenkomst: Het moet gaat om een schriftelijke overeenkomst waarin de notaris en de architect een algemene informatieverplichting en een controletaak hebben. De totale prijs van de woning en de manier van betaling moeten bij de ondertekening van de overeenkomst bekend zijn. De startdatum van de werken, de uitvoeringstermijn en de schadevergoedingen in geval van vertraging in de uitvoering dienen te worden gespecifieerd. De bouwplannen, die ondertekend zijn door een architect, moeten deel uitmaken van de overeenkomst.

  • Betalingsmodaliteiten: De verkoper of de aannemer mag geen enkele betaling eisen of aanvaarden vooraleer de overeenkomst gesloten is. Bij het sluiten van de overeenkomst mag het voorschot maximaal 5 % van de totale prijs bedragen. Daarna is het saldo opeisbaar in gedeelten die niet hoger mogen liggen dan de prijs van de reeds uitgevoerde werken. De aannemer is verplicht een waarborg te geven. De grootte van deze waarborg is afhankelijk van het feit of de aannemer al dan niet erkend is.

  • Oplevering: De oplevering dient in 2 fasen te worden voorzien: een voorlopige en een definitieve oplevering. Tussen de voorlopige en de definitieve oplevering moet minstens 1 jaar verstrijken. De definitieve oplevering van de gemene delen in een appartementsgebouw moet plaatsvinden vóór de definitieve oplevering van de privatieve delen.

  • Aansprakelijkheid: De aannemer is gebonden aan een wettelijke waarborgtermijn tussen de voorlopige en de definitieve oplevering waarin hij de tekortkomingen uit het proces-verbaal van voorlopige oplevering dient op te lossen alsook eventuele onzichtbare gebreken die na de voorlopige oplevering nog worden gemeld. De aannemer en de architect zijn na de definitieve oplevering gebonden aan de wettelijke tienjarige aansprakelijkheid en blijven gedurende deze termijn ook verantwoordelijk voor de zogenaamde ‘licht’ verborgen gebreken.