Weigering van de voorlopige oplevering der werken.

Weigeren oplevering der werken

Als de aannemer de werken op de dag van de voorlopige oplevering niet heeft voltooid, kan de koper de voorlopige oplevering weigeren. De koper moet de weigering, samen met de redenen waarop hij zich steunt, ter kennis brengen aan de aannemer via een aangetekend schrijven. In onderling overleg kan er ook een proces-verbaal van weigering worden opgemaakt. 

De oplevering kan alleen om ernstige en belangrijke redenen worden geweigerd. Kleine gebreken, ook al zijn deze talrijk, kunnen en mogen de voorlopige oplevering niet in de weg staan.

Er zijn twee essentiële criteria om de oplevering te weigeren:

  1. Een financieel criterium: De financiële waarde van de aangevoerde bezwaren verhouden zich tot de totale waarde van het uitgevoerde werk.

  2. Een finaliteitscriterium: Kunnen de werken worden gebruikt worden het doel waartoe ze bestemd zijn? Als het gebouw bijvoorbeeld kan worden bewoond, ook al zijn er nog enkele gebreken, kan de oplevering in principe niet worden geweigerd.

Na de opmaak van een proces-verbaal van weigering, dient de aannemer een nieuwe oplevering aan te vragen nadat de nodige werken zijn uitgevoerd. Als de aannemer de werken niet in staat van oplevering brengt, dient de koper de aannemer aan te manen om de werken binnen een termijn van 15 dagen volledig in staat van oplevering te brengen. Bij deze ingebrekestelling voegt de koper de niet-beperkende lijst van de niet-conform bevonden of van de te voltooien werken.

Het weigeren van de voorlopige oplevering dient zeker met de grootste zorg te worden geëvalueerd. TECHNISCHRAADSMAN.BE kan u tijdens de voorlopige oplevering met professioneel advies van dienst zijn zodat u een juist oordeel kan vellen en een gefundeerde beslissing kan nemen.