Bijzondere situaties bij de oplevering der werken.

Oplevering exclusieve woning

1/ Vermoeden van aanvaarding door ingebruikname.

De ingebruikname van de woning vooraleer de voorlopige oplevering heeft plaatsgevonden, geldt dikwijls als vermoeden dat de koper of de opdrachtgever de voorlopige oplevering stilzwijgend heeft aanvaard. De koper of de opdrachtgever kan evenwel het tegenbewijs hiervan leveren. Zo staat bijvoorbeeld de ingebruikname van de woning uit pure noodzaak in de rechtspraak namelijk niet gelijk met een stilzwijgende oplevering, wanneer de koper of de opdrachtgever per aangetekende brief de aannemer daarover vooraf heeft ingelicht. 

2/ Vermoeden van oplevering wegens stilzwijgen.

De koper of de opdrachtgever aanvaardt de werken voorlopig, dan wel definitief, indien hij het schriftelijk verzoek van de verkoper of de aannemer om de oplevering bij te wonen, zonder gevolg heeft gelaten én indien hij binnen de 15 dagen nadat hij daartoe door de verkoper of de aannemer bij deurwaardersexploot is aangemaand, op de daarin voorgestelde datum voor de oplevering niet is verschenen. 

3/ Wat als de bouwpromotor, de aannemer of de koper weigert tot de oplevering over te gaan?

Indien de koper weigert tot de oplevering over te gaan, dan heeft de bouwpromotor of de aannemer de mogelijkheid de koper op te roepen bij gerechtsdeurwaardersexploot. Indien de koper binnen de 15 kalenderdagen niet is verschenen, zal de voorlopige oplevering stilzwijgend worden vermoed (behoudens weerlegging van dit vermoeden).

In het geval dat de weigering uitgaat van de bouwpromotor of de aannemer, zal de koper genoodzaakt zijn zich te wenden tot de bevoegde rechtbank. De bouwpromotor of de aannemer kan dan gedwongen worden tot afgifte van de sleutels en het organiseren van de voorlopige oplevering binnen een welbepaalde termijn.

De oplevering der werken zorgt soms voor onverwachte situaties waar u als koper of opdrachtgever niet onmiddellijk het juiste antwoord op weet. TECHNISCHRAADSMAN.BE kan u professionele bijstand verlenen zodat u volop kan genieten van uw droomwoning.